Roller Derby

Zaterdag ben ik (samen met mijn ventje) naar Ertvelde geweest om de premiere te zien van de eerste Belgische Roller Derby.

Hoe zit het spel ineen?

Roller Derby bestaat uit 2 teams ven 5 speelsters : een pivot (kapitein), 3 blockers en een jammer (puntenmaker). Het spel start met een fluitsignaal waarna de pivots en de blockers van beide teams samen (‘in pack’) vertrekken. De jammers racen bij een tweede fluitsignaal zo snel mogelijk om als eerste op een foutloze manier door het pack te geraken. Op dit moment worden er nog geen punten gescoord, maar hier wordt wel de ‘lead jammer’ (leider) bepaald. De jammers proberen het pack opnieuw in te gaan en krijgen een punt voor elke tegenstander die ze passeren. Ze mogen zo veel mogelijk punten scoren gedurende 2’ of tot het moment dat de lead jammer de jam (het spel) stopt. Doorgaans scoort een jammer 4 punten wanneer ze alle spelers van het pack inhaalt en 5 punten als ze ook nog eens de andere jammer voorbijsteekt. Het team met de meeste punten op het einde wint het spel!

Bij Roller Derby worden wedstrijden bouts genoemd. Elke bout is in 2 periods verdeeld van telkens 30’. Elke period bestaat uit een onbegrensd aantal jams. Elke jam duurt max 2’.

Roller Derby kende in de jaren ‘40 een opmars in de VS, en dat zie je wel. De sfeer is echt BIG, Amerikaans 🙂 Luidde; oppeppende muziek en  veel “showâ€?. Een beetje zoals je ziet tijdens die basketbal wedstrijden 🙂 MAAR niettemin vind ik het toch leuk om het mee te maken hebben!!! Het is een intensieve sport, sprints met die rolschaatsen. Je moet het maar kunnen.

Voor de mannen … de teams bestaan voor 99% uit vrouwen. Er waren maar 2 mannelijke scheidsrechters, anders … allemaal vrouwen 🙂

en hoe het komt dat WIJ naar zo’n wedstrijd gaan kijken zijn ??? Wel omdat er een vriendin van mij, Valerie Leroy (Val Killer #13) meedeed aan die wedstrijd. En … chapeau Valerie voor je conditie en inspanning tijdens dat uurtje!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s