Elke marathon is 42 meter te lang!

Ontnuchterend nieuws voor iedere marathonloper: officieel is de klassieke afstand niet 42.195 meter, maar 42.237 meter. Dat zegt John Kunkeler van de Association of International Marathons and Distance Races (AIMS).

Kunkeler was medeverantwoordelijk voor het uitzetten van het parkoers van de marathon van Berlijn. Haile Gebrselassie verbeterde daar op 28 september het wereldrecord.

Kunkeler: ‘Om te voorkomen dat het parkoers te kort is, wordt aan elke 1000 meter één extra meter toegevoegd. Pas als met de geijkte meetapparatuur 1001 meter is afgelegd, registreert de teller er 1000. De ideale lijn van start naar aankomst is dus altijd 42 meter te lang. Als een loper de bochten heel krap neemt, legt hij nog steeds meer af dan de vereiste afstand.

Wanneer uit nameting blijkt dat de ideale lijn precies 42.195 km is, dan wordt een record niet erkend. Overigens is de ideale lijn niet hetzelfde als de blauwe lijn. Die laatste is nog langer. De blauwe lijn kan niet gelijk zijn aan de ideale lijn omdat de blauwe lijn wordt geverfd als er nog overal auto’s geparkeerd staan. Op de dag van de wedstrijd zijn die van het parkoers verwijderd.’

Met deze wetenschap is het de vraag in welke tijd Gebrselassie de exacte afstand van 42.195 meter heeft afgelegd. In elk geval sneller dan zijn nieuwe wereldrecordtijd van 2.03.59, dat mag duidelijk zijn.

Bron : Runner’s world, editie oktober 2008

5 gedachtes over “Elke marathon is 42 meter te lang!

  1. Heb ik ook gelezen.Ga er maar van uit dat elke opgemeten marathon door het AIMS correct of zelfs te lang is.Toch een kleine nuance:meestal worden de marathonparcours opgemeten als er nog auto’s geparkeerd staan her en der.Wanneer de marathon plaatsvindt,zijn die geparkeerde wagens weg en kunnen de lopers altijd wel ergens “een hoek afsnijden” door op het voetpad te lopen.Ga er dus maar van uit dat een “grote” marathon zo goed als correct is.Een marathon opgemeten door het AIMS zal normaal gezien ook altijd gebruik maken van afspanlint en nadarhekken om het “bochtenafsnijden” te beperken.Over de “kleinere” marathons kan je altijd je twijfels hebben of de afstand wel correct is.Meestal zijn deze opgemeten met een fietscomputer die niet goed geijkt is.Maar één ding staat vast: de marathon van de Kasteellopers(waar jij dit jaar 2 ronden van hebt gelopen)is helemaal correct.Deze marathon is volledig opgemeten met een geijkt toestel(tevoet!) van een overheidsinstantie. Trouwens: om een exact parcours in afstand af te leggen zou je eigenlijk een marathon op de piste moeten gaan lopen zoals in Schaarbeek.Maar eerlijk gezegd: ik zou daar “zot gedraaid” van worden.

  2. Dirk, De kasteelloop in september was 27 km 950 m 85 cm en dit met gps (garmin gemeten)en neen geen bochtjs afgesneden (denk ik want op het einde was ht beste er meer dan af…)

  3. Ik loop ook reeds 8 maanden met de Forerunner 305, die inderdaad lichtjes afwijkt.In Wenen op de marathon had ik 42,5km.Nu, 50 meter op 28km is niet veel.Ik wil alleen maar zeggen dat de meeste joggings in België eerder tekort zijn dan te lang.De Monumentenloop is ook geen makkelijk parcours, veel zand en vals plat, ook al is het parcours gelegen in de provincie Antwerpen.Nochtans vind ik persoonlijk de Forerunner een schitterend instrument voor alle trainingen, zowel duurlopen als interval. En de afwijkingen zijn miniem.Het is de beste aankoop die ik in vele jaren gedaan heb!!

  4. Dirk,

    Volledig akkoord met je omschirjving van de forerunner. Ook ik ben heel, heel tevreden van die aankoop en heb er al veel plezier aan gehad zowel tijdens het lopen als nadien als je alles wat wil analyseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s